Biologiske midler er eksempelvis bakterier, vira og giftstoffer
Biologiske midler kan rammer mennesker, dyr og planter
Der kan være tale om enten dråbesmitte, hvor små dråber fra f.eks. nys spredes eller luftbåren ved støvpartikler eller dråbekerner (dråber under 0,1 mm).
Smitte kan overføres via fødevarer og vand og ved kontakt med dyr eller insekter.
Hvad kan man gøre?
Det allervigtigste, man kan gøre, er at sørge for god hygiejne. Det kan ikke undgås, at man i løbet af dagen rører ved ting, som mange andre også gør – f.eks. dørhåndtag, gelændere, penge. Det er ikke unormalt, at influenza kan overleve et par døgn uden for sin vært på et dørhåndtag, og mange af os kommer meget nemt uden at tænke over det til at røre os ved munden eller næsen.
Man kan også tage skridtet videre og udstyre sig med værnemidler. Det kan f.eks. være masker, og normalt vil man gå efter en maske benævnt FFP3. Det skal dog bemærkes, at det er hårdt at trække vejret igennem sådan én i længere tid og det er bestemt ikke noget, man skal sove med.
For at slå mikroorganismer ihjel kan man anvende håndsprit – der findes eks. små dunke med sammentrækkelig snor, som man kan have fastgjort til bælte, bukser eller brystlomme, så man nemt kan få fat på den ved behov.
I hjemmet kan man installere dispensere gerne berøringsfri ved f.eks. ind-/ud-gang til toilet og køkken. Husk at placere dem, så man bliver mindet om at bruge dem og stadig så ikke børn kan komme til skade på dem